Blogi 9- vuotiaasta, aktiivisesta pojasta, joka sairastui harvinaiseen Perthesin tautiin (Legg-Calvé-Perthes).

A blog about a 9 year old, active boy, who was diagnosed with a rare Perthes disease.

Monday 11 September 2017

Legg-Calvé-Perthes



Teksti ja kuva lainattu Suomen Perthes- yhdistyksen sivuilta, täältä.

"Perthesin taudissa verenkiertohäiriö aiheuttaa reisiluun pään vaurioitumisen lonkkanivelessä. Oireina on ontuminen ja kipu, joka saattaa esiintyä myös polvessa tai nilkassa. Joskus lapsi lopettaa tyystin kävelemisen.
Tauti saa alkunsa, kun reisiluun pään verenkierto lakkaa. Syytä tähän ei tiedetä. Tämä ei vielä aiheuta oireita. Vasta puolen vuoden kuluttua verenkiertohäiriöstä reisiluun pää alkaa heikentyä. Luuhun tulee murtumia ja tilanne voidaan todeta lonkan röntgen- tai magneettikuvasta."

Luin, että tyypillinen sairastumisikä on 2-8 vuotta, mutta aina n. 13 vuotiaaksi asti voi sairastua ja pienimmät sairastuneet olleet n. 1,5- vuotiaita. Mitä aiemmin sairastuu, sen parempi ennuste lonkan paranemiselle on. Meillä ollaan siis hieman "yli-ikäisiä", eli paranemisennuste voi olla hieman huonompi.

Meillä alkoi oireet polvi- ja reisikivulla. Kun reiteen sattui (nivusen korkeudelle), jalka myös usein ontui. Rasituksen jälkeen seuraavana päivänä jalka oli jäykempi ja saattoi sattua enempi, yhden ainoan kerran poika itki kipua, joka heltyi kipulääkkeellä.

Viimeiset kaksi viikkoa hän on ontunut joka päivä. Kävimme hierojalla hieromassa lihaksia, jos olisikin kyseessä ollut lihasjumi. Lihakset olivat kyllä kovin jumissa, mutta hieronta ei auttanut. Varasin ajan terveyskeskukseen, jossa meidät otti vastaan nuori mieslääkäri. Silloin poika ei ontunut (mutta oli ontunut kovasti aamulla, ennen kouluunmenoa). Hän kuunteli oireet ja kokeili jalkaa. Laittoi onneksi lähetteen röntgeniin, jotta saataisiin tämä tauti suljettua pois...

Röntgenistä seuraavana päivänä lääkäri soitti yllättäen (soittoaika oli sovittu seuraavalle päivälle) ja kertoi uutiset. Siitä asti olen etsinyt tietoa taudista ja nyt odotamme mitä meille sanotaan, kun pääsemme osaavalle ortopedille torstaina.

Päivittelen sen jälkeen lisää.

This text is directly from Mayo clinic, here.

"Perthes disease is a childhood condition that affects the hip, where the thighbone (femur) and pelvis meet in a ball-and-socket joint.
This disease occurs when blood supply is temporarily interrupted to the ball part (femoral head) of the hip joint. Without sufficient blood flow, the bone begins to die, so it breaks more easily and heals poorly.
To keep the ball part of the joint as round as possible, doctors may use variety of treatments to keep it snug in the socket portion of the joint. The socket acts as a mold for the fractured femoral head as it heals."

As I have read, the usual age to fall ill with this disease is between the ages of 2 and 8. We are slightly "over aged" at 9. What it could mean, is that the healing process is not as efficient for a 9yo as it would be for a 3 or 4 year old.

I believe though, that we will be in the best of hands in our hospital's orthopedic unit and will find out more on Thursday.


No comments:

Post a Comment